28 Haziran 2020 Pazar

Göz'e geldik

Geçenlerde güncellenen telefondaki Facebook uygulaması açılırken en aşağıda 5 tane logo gözüme çarptı. Bunların ilk dördünü zaten biliyoruz. Birincisi, Facebook'un kendisi, ikincisi kendi mesajlaşma uygulaması Messenger, üçüncü ve dördüncüsü ise sonradan satın aldığı Instagram ve WhatsApp fakat beşincinin ne olduğunu bilmiyordum. Araştırınca gördüm ki sanal gerçekliğin öncü firmalarından Oculus imiş. Anlaşılan Zuckerberg onu da renklerine bağlamış.


Hani şu kafaya takılan VR başlıkları var ya onlar işte. Logo da bu başlıkların dış hattına birebir benzediği için oldukça başarılı. Tek o da değil, bu antik ismin altında vardır bir bit yeniği diyerek kelime anlamına baktığımda Latince'de "göz" demek olduğunu öğrendim. Logonun tasarımcısı göze de benzeterek bir taşla iki kuş vurmuş.

Şimdi göz deyince orada duracaksın abi. Hele ki işin içinde; bizim her yazışmamızı kaydeden, mikrofon ve kameramızı istediği gibi kullanan, bizim nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmadığımızı bilen, analiz eden, ona göre yönlendiren küresel bir firma varsa orada durman gerekir.

Zira kökeni Antik Mısır'a dayanan Horus'un Gözü (Her şeyi gören Göz) masonluğun da önemli sembollerinden olup, doların arka yüzündeki piramitin tepesinden yeşil yeşil bize bakıyor. Ama uygulamalar bakmakla kalmıyor, bizi görüyor, kaydediyor ve bizi bizden iyi tanıyor. Adeta sanal bir tanrı gibi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder