- Bir makine mühendisinden araba veya çamaşır makinesi tamir etmesi beklenmez ama bir BT öğretmeninden cok iyi bir bilgisayar tamircisi olması beklenir.
- Bilgisayarlarının her yavaşlayışında formatla düzeleceğini sananlar kendilerine format atmayı hiç düşünmezler bile. Çünkü hatalı olan her zaman bilgisayarın kendisidir.
- Bir doktor hastasını muayene etmeden teşhis koyamazken, BT öğretmeninden bilgisayarın sorununu anında çözmesi beklenir. Halbuki bir sorunun farklı nedenleri olabilir, incelemek gerekir.
- BT öğretmeni; prize takılamayan fiş, basılamayan on/off düğmesi, kağıdı biten yazıcı vb. durumlarda acil aranan eleman olabilmektedir. Hatta kimi zaman idareden dersin ortasında bile çağırılabilmektedir. İnsanların bu gibi cahillikleri/düşüncesizlikleri karşısında geleceğe dair umutlarını yitirip hayata küsebilmektedir.
- İlginç görevleri de vardır: Öğretmenlerin flash belleklerindeki virüsleri temizler. Bir sunum yapılacağı zaman sonraki slayt için tıklar. Bayramda seyranda DJ'lik yapar. Fotoğrafçılıktan da iyi anlamak zorundadır. Ne de olsa fotoğrafları okul web sitesine o koyacaktır. Şu bozuk prizleri tamir edebilse, yazıcı tonerlerini doldurabilse, projeksiyon cihazlarına da can verebilse hiç de fena olmaz aslında. Zaten bunlardan da anlamıyorsa "Bizim BT öğretmeni de bir şey bilmiyor canım" olur.
BT öğretmenliği, bilgisayar tamirciliğine indirgenemez. Hatta bir BT öğretmeni tamirden de anlamak zorunda değildir. "Peki BT öğretmeni ne yapar?" diye sorarsanız cevabını ben bile unuttum. Zaten şimdiki çocuklar sular seller gibi ekranlara tıklayabiliyorken pek bir şey de yapmasına gerek yok. Değil mi kıymetli uzman büyüklerimiz? Ancak aşağıdaki filmde olduğu gibi sırf tüketen değil aynı zamanda üreten öğrenciler yetiştirmeye çalışması gerekir diye düşünüyorum. Aksi takdirde "Bizim çocuk da oyun bağımlısı oldu, tüm gün bilgisayarın başında" diye feryat etmeye kimsenin hakkı olmayacaktır. Direksiyonu ne yöne çevirirseniz araba o yöne gidecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder